fi

Petun saari

Petun saari on 9 neliökilometrin kokoinen. Saarta kiertää yksi tie, jota pääsee kiertämään koko saaren, Eteläosassa saarta Eteläkärjentie ja Pohjoisosassa Tiiliruukintie, joka muuttuu Petuntieksi. Saaressa on kaksi yhdystietä, Petuntie ja Mina Uppmanin tie. Saarien rannoista valtaosa on yksityisomistuksessa, lintubongausta ajatellen voidaan ohjata siihen soveltuville paikoille. Saaren tiet soveltuvat erinomaisesti kävelyyn, sauvakävelyyn, lenkkeilyyn ja pyöräilyyn ja metsistä löytyy polkuja ulkoiluun.

Saaressa sijaitsee Petun kartano, jossa on avattu kesällä 2018 Petun kartanon Kahvila ja Puoti, joka on avoinna kesäaikaan joka päivä ja syksyllä viikonloppuisin. Kahvilan valikoimaan kuuluu mm. tuoreita leivonnaisia ja saaristolaisleipää. Kahvilassa on täydet anniskeluoikeudet ja mietojen juomien ulosmyyntilupa. Puoti myy luomutuotteita, hunajaa, juustoja, Meritalon hilloja ja mehuja, Saloniemen ja Kolatun juustoja, Hamppufarmin tuotteita, Myssyfarmin rypsiöljyä, Kankaan hapankorppuja, Laitilan oluita ja siidereitä, lähitilojen vihanneksia, jäätelöä ja pientä naposteltavaa sekä makeisia. Kartanon kahvilassa voi nauttia keittolounaan. Kartanon osoite on Petuntie 396.

Taiteilija Helena Sundbergin ateljeekoti sijaitsee Lönnvikenissä Eteläkärjentie 150. Sundbergin akvarelleista monet ovat saaneet merellisen ilmeensä Petun saaresta.

Pettu arboretumiin on kirjattu 43 harvinaista puulajia, jotka eivät ole kotoperäisiä. Näyttävin kokonaisuus on jättituijametsä, joka on kuin satumetsä. Tuijat ovat kasvaneet suuremmiksi kuin ne Suomen olosuhteissa yleensä kasvavat. Voit tutustua omaehtoisesti tai opasmateriaalin kanssa arboretumiin.

Lähin elintarvikekauppa on Särkisalon keskustassa. Niksaaressa Ulkoluodon sillan kupeessa on kesäravintola. Bromarvissa venematkan päässä on elintarvikekauppa, ravintola, kahvila ja polttoaineen myynti. Skatassa venematkan päässä on kesäravintola.