sv

Pettu ön

Pethu =Pettu är 9 kvadratkilometer stor ö. På ön går en väg runt ön där du slipper och se hela ön. Vägen heter Söderuddsvägen på södra sidan av ön och Tegelbruksvägen som fortsätter som Pettuvägen på norra sidan av ön. Där finns två tvärvägar, Pettuvägen och Mina Uppmansvägen vilka kan användas för att komma över till andra sidan av ön.  Flesta stränder är privat ägda, på tanken av fågelskådning kan det hittas vissa ställen var det är möjligt även vid stranden. Öns vägar är väldigt bra för promenader, stavgång, jogging, och cykling, i skogarna kan hittas stigar för friluftsliv.

På öns herrgård, öppnades det Pettu gårds Cafe och Butik på sommaren 2018. Cafe och Butik är öppna på sommaren alla dagar och på hösten på veckosluten, (se öppethällning: www.petunkartano.fi). Det finns färska bakelser, bulle och skärgårdsbröd, vofflor, wraps och smoothies att köpa på cafe. Där finns t.o.m.  utskänkningstillstånd samt utsäljning av lätta alkoholdrycker. Butiken säljer ekoprodukter, honnung, Meritalos sylter och saft, Saloniemis och Kolattus ost, Hamppufarmis produkter, Myssyfarmis rypsolja, Kankas surskorpor, Letalas öl och sider, grönsaker från gårdar i närheten, glass, och små läckerheter samt godis. Pettu gårdens adress är Pettuvägen 396.

Konstnär Helena Sundbergs ateljehem i Lönnviken vid Söderuddsvägen 150. I Sundbergs akvareller många motiv kommer från Pettu och havet runt omkring.

På Pettu arboretum finns det 43 sällsynta träslag, vilka är inte endemiska. Mest tilltalande helhet är giganttujaskog, som en sagornas skog. Tujas har vuxit till större än i Finlands växtförhållanden i vanliga fall. Bekanta dig till Pettu Arboretum på egen hand eller med guidmaterial.

Närmaste näringsmedelhandel finns i Finby kyrkoby. Sommarcafe finns på Nixor vid Utö bron. I Bromarv bakom 10 minuters båtväg finns det handel, restaurang, cafe samt bränsle försäljning. I Skata bakom båtväg finns även sommarcafe.